Test citlivosti na potraviny - LEPEK

Komplexní laboratorní vyšetření pro všechny kategorie potíží spojených s konzumací lepku. Test rozlišuje celiakii, senzitivitu na lepek a alergii na lepek.

4 990 Kč
Test citlivosti na potraviny - LEPEK

Produkt se skládá z tří položek: celiakie, nesnášenlivost, alergie.

 

Pro koho je vyšetření určeno

  • Pokud chcete mít jistotu, že vám nebo vašim blízkým nehrozí nesnášenlivost lepku.
  • Pokud trpíte nejasnými zažívacími obtížemi, zejména v souvislosti s konzumací pečiva.
  • Pokud máte v rodině výskyt celiakie.

 

 

 

 

 

S kým mohu výsledek konzultovat

Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak obdržím výsledek testu

Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.

Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.

 

 

 

 

Průběh vyšetření a typ vzorku

krev

K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla. Ráno před odběrem nekuřte, vypijte dostatečné množství vody (1/4 litru vody nebo neslazeného čaje).

 

 

 

 

 

Popis vyšetření

Lepek (gluten) je přirozenou součástí výživy člověka více než 10 000 let, kdy postupně dochází v rámci životního stylu k přechodu od lovu zvířat a sběru plodů k cílenému zemědělství. Jedná se o skupinu zásobních bílkovin přirozeně se vyskytujících v zrnech obilovin, hlavně v pšenici, ječmeni a žitu. Obecně je lepek žádoucí součástí pečiva, zajišťuje zvýšenou kvalitu těsta a nadýchanost pekařských výrobků.

V pšenici je lepek tvořený směsí gliadinu a gluteninu, přičemž hlavní imunogenní složkou je pšeničný alfa-gliadin. Ten může u disponovaných jedinců způsobovat různé zdravotní problémy s variabilními klinickými projevy (trávící, kožní, neurologické apod.).

V současnosti rozlišujeme 3 základní formy onemocnění způsobených zvýšenou vnímavostí na lepek - celiakie, neceliakální senzitivita na lepek a alergie na lepek. U celiakie a alergie je nutná celoživotní důsledná bezlepková dieta. U neceliakální senzitivity na lepek je vhodná eliminace lepku na určité období do vymizení zdravotních potíží. Následně je možné lepek zařadit do jídelníčku v omezeném množství. Neceliakální senzitivita na lepek je poměrně nově klasifikované onemocnění (začátek 21. století), jeho výskyt v populaci se odhaduje na 2-4%. Jedná se o zvýšenou citlivost na lepek a s tím související potíže, které se zmírní po přechodu na bezlepkovou dietu, přičemž se jedná o jedince, kteří netrpí celiakií ani alergií na pšenici. Projevuje se hlavně zažívacími potížemi, ale můžou být přítomné i deprese, bolesti hlavy, únava, kožní problémy a jiné. Vhodná je eliminace lepku na určité období do vymizení zdravotních potíží. Následně je možné lepek zařadit do jídelníčku v omezeném množství. Jednou z možných příčin senzitivity na lepek může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Dojde k aktivaci složek imunitního systému - u více než 50 % procent pacientů nacházíme protilátky proti gliadinu ve třídě IgG a IgA, což svědčí o imunitní odpovědi na nativní gliadin. Tyto protilátky můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.

Při alergii na pšenici se v organismu aktivuje tvorba specifických protilátek IgE, začne se vylučovat histamin a dojde k alergické reakci, která se v případě pšenice nejčastěji projevuje trávicími problémy, dýchacími obtížemi a kožními reakcemi. Na rozdíl od běžné senzitivity se projevy alergie objevují velmi rychle bezprostředně po konzumaci pšenice (v řádu minut až maximálně několik hodin). Alergická reakce se může rozvinout až v anafylaktický šok, což může být život ohrožující stav.

AGELLAB nabízí komplexní laboratorní vyšetření pro všechny výše zmiňované kategorie potíží spojených s konzumací lepku.

 

Seznam vyšetření v balíčku

Balíček sérologického vyšetření při podezření na celiakii:

  • Protilátky proti tkáňové transglutamináze ve třídě IgA
  • Protilátky proti deaminovanému gliadinu ve třídě IgG
  • Celkové IgA (k vyloučení jeho deficitu a možnosti falešně negativního sérologického testu

 

Balíček sérologického vyšetření při neceliakální senzitivitě na lepek:

  • Protilátky proti gliadinu ve třídě IgA
  • Protilátky proti gliadinu ve třídě IgG

 

Balíček vyšetření při podezření na alergii na lepek:

  • Specifické IgE proti pšeničné mouce
  • Specifické IgE proti komponentě pšenice rTri a 14 (LTP)
  • Specifické IgE proti komponentě pšenice rTri a 19 (omega-5-gliadin)
  • Specifické IgE proti ječmenu
  • Specifické IgE proti ovsu
  • Specifické IgE proti žitné mouce
  • Celkové IgE

 

Interpretace vyšetření

Komplexní sérologické vyšetření rozlišuje celiakii, senzitivitu na lepek a alergii na lepek. Klinická diagnostika závažných příčin trávicích potíží, jakými jsou autoimunitní nemoci a alergie, patří do rukou lékařů s příslušnou odborností, pozitivní výsledek některého z vyšetření je tak nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

 

 

 

 

 

Rádi byste se nás na něco zeptali?

Neváhejte a kontaktujte nás 

Tel.: 800-700-701

E-mail: eshop@agellab.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: