Test citlivosti na potraviny - MLÉKO

Cítíte po požití mléčných produktů nepříjemné pocity v břiše? Příčinou může být kravské mléko. Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na kravské mléko a působí vám potíže se zažíváním.

2 490 Kč
Test citlivosti na potraviny - MLÉKO

Pro koho je vyšetření určeno

Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi a máte podezření na souvislost s konzumací mléka. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.

 

 

 

 

 

 

S kým mohu výsledek konzultovat

Doporučujeme výsledky, případně i samotné vyšetření, konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak obdržím výsledek testu

Na Váš e-mail uvedený při objednávce, obdržíte zaheslovaný soubor. Případně pokud byste si přáli výsledek zaslat na jinou adresu zmiňte tuto skutečnost před odběrem dané sestřičce.

Heslo k odemčení souboru obdržíte na Váš mobilní telefon.

 

 

 

 

Průběh vyšetření a typ vzorku

krev

K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.

 

 

 

 

 

Popis vyšetření

Senzitivita na potraviny (často „omylem“ nazývána intolerancí) představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.

 

 

Seznam vyšetření v balíčku

MLÉKO

Mléko je nejčastěji alergizující potravinou zvláště v dětském věku. Kravské mléko obsahuje více než 20 různých proteinů, z nichž nejvíce jsou v mléce zastoupeny kasein (tvoří až 80% obsahu mléčných bílkovin) a ß-laktoglobulin a α-laktalbumin (hlavní bílkoviny syrovátky). Většina osob s nežádoucí reakcí na mléko je senzibilizována proti několika proteinům současně, jen zřídka vůči jednomu alergenu kravského mléka.

a-mléko komplexně IgA, IgG

Stanovení protilátek proti kravskému mléku zahrnuje stanovení protilátek proti komplexu antigenních struktur mléka (beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, kasein) a slouží k laboratornímu průkazu intolerance celkové bílkoviny kravského mléka.

a-kasein IgA, IgG

Kaseiny jsou nejvýznamnějšími alergeny kravského mléka. Převařením mléka se účinek alergenu nesníží, tato bílkovina je tepelně odolná a alergie na tuto bílkovinu je dlouhodobější, někdy i celoživotní. Tato bílkovina neovlivňuje mateřské mléko.

a-α laktalbumin IgA, IgG

Z mléčných proteinů je nejstabilnější proti tepelnému působení, není citlivý vůči syřidlovému enzymu. Je nezbytný pro syntézu laktózy, je součástí některých enzymů (s galaktosyltransferázou vytváří enzym laktázu).

a-β laktoglobulin IgA, IgG

U dětí do tří let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny syrovátky. β-laktoglobulin je nejsilnějším alergenem syrovátky, přechází i do mateřského mléka. Laktoglobulin je termolabilní, tepelnou úpravou lze snížit jeho imunogenicitu. U většiny dětí často vlivem vyzrávání organismu dochází k ústupu obtíží i laboratorního nálezu.

 

Interpretace vyšetření

Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní). Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance. Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.

 

 

 

 

 

Rádi byste se nás na něco zeptali?

Neváhejte a kontaktujte nás 

Tel.: 800-700-701

E-mail: eshop@agellab.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Podobné produkty

Senzitivita 287 potravin kolaz
Tip
5 990 Kč

Pomocí našeho nejrozsáhlejšího komplexního balíčku vyšetření senzitivity na 287 potravin zjistíte, zda jste senzitivní na určité potraviny a působí vám potíže se zažíváním.

HVEZDICKA7020
Senzitivita soja kolaz
990 Kč

Máte podezření, že Váš organismus nesnáší dobře sóju a sójové produkty? Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na sóju a působí vám potíže se zažíváním.

HVEZDICKA7009
Senzitivita vejce kolaz
990 Kč

Pokud po pozření vajec a vaječných produktů pociťujete nepříjemné příznaky, podstupte naše vyšetření. Pomocí tohoto vyšetření zjistíte, zda jste senzitivní na vaječný bílek a...

HVEZDICKA7011