SENZITIVITA NA POTRAVINY - MLÉKO

Mléko patří mezi nejčastější alergizující potravinu. Pokud máte podezření, že trpíte senzitivitou na mléko a mléčné výrobky, podstupte naše vyšetření a dozvíte se zda a jak můžete mléko konzumovat. ... více
3 022 Kč
Vyberte si zvýhodněné balení
Množstevní slevy
Popis a parametry

SENZITIVITA NA POTRAVINY - MLÉKO

TYP VZORKU: KREV

 

Popis vyšetření:

Senzitivita na potraviny (často „omylem“ nazývána intolerancí) představuje v populaci nejčastější příčinu problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG.
Senzitivita na potraviny se může týkat lidí v každém věku. Na rozdíl od alergie se zdravotní problémy po konzumaci dané potraviny dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Mezi nejčastější projevy patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Kromě trávicích potíží mohou být doprovodným jevem zvýšené nežádoucí citlivosti na potraviny i migrény a další neurologické problémy, deprese či kožní problémy. Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek typu IgG a IgA, které můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.

 

Nabízíme Vám vyšetření protilátek proti nejčastějším potravním alergenům:

 

MLÉKO

Mléko je nejčastěji alergizující potravinou zvláště v dětském věku. Kravské mléko obsahuje více než 20 různých proteinů, z nichž nejvíce jsou v mléce zastoupeny kasein (tvoří až 80% obsahu mléčných bílkovin) a ß-laktoglobulin a α-laktalbumin (hlavní bílkoviny syrovátky). Většina osob s nežádoucí reakcí na mléko je senzibilizována proti několika proteinům současně, jen zřídka vůči jednomu alergenu kravského mléka.

 

a-mléko komplexně IgA, IgG

Stanovení protilátek proti kravskému mléku zahrnuje stanovení protilátek proti komplexu antigenních struktur mléka (beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, kasein) a slouží k laboratornímu průkazu intolerance celkové bílkoviny kravského mléka.

 

a-kasein IgA, IgG

Kaseiny jsou nejvýznamnějšími alergeny kravského mléka. Převařením mléka se účinek alergenu nesníží, tato bílkovina je tepelně odolná a alergie na tuto bílkovinu je dlouhodobější, někdy i celoživotní. Tato bílkovina neovlivňuje mateřské mléko.

 

a-α laktalbumin IgA, IgG

Z mléčných proteinů je nejstabilnější proti tepelnému působení, není citlivý vůči syřidlovému enzymu. Je nezbytný pro syntézu laktózy, je součástí některých enzymů (s galaktosyltransferázou vytváří enzym laktázu).

 

a-β laktoglobulin IgA, IgG

U dětí do tří let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny syrovátky. β-laktoglobulin je nejsilnějším alergenem syrovátky, přechází i do mateřského mléka. Laktoglobulin je termolabilní, tepelnou úpravou lze snížit jeho imunogenicitu. U většiny dětí často vlivem vyzrávání organismu dochází k ústupu obtíží i laboratorního nálezu.

  

Pro koho je vyšetření určeno:

Pokud trpíte nespecifickými trávicími potížemi a máte podezření na souvislost s konzumací mléka. Obecně platí, že zažívací a s tím související další zdravotní potíže lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny je většinou toto omezení dočasné.

 

Konzultace před vyšetřením:

Konzultace před vyšetřením je vhodná s vaším ošetřujícím lékařem.

 

Jak vyšetření probíhá:

K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.

 

Interpretace vyšetření:

Výsledek vyšetření je pro jednotlivé vyšetřované protilátky vyjádřen jako index pozitivity (negativní, hraniční, pozitivní). Pozitivní výsledek znamená přítomnost protilátek proti testovaným proteinům a může podporovat diagnózu potravinové intolerance. Výsledek musí být hodnocen ve vztahu ke klinickým obtížím pacienta.

 

Související vyšetření:

Při nesnášenlivosti mléka je možné využít také vyšetření laktózové intolerance.

 

SENZITIVITA NA POTRAVINY - MLÉKO

Zadejte prosím své jméno
Email, na který Vám přijde odpověď
Zadejte kontaktní telefon
Vaše přání, alespoň 3 znaků
Hlídání produktu
Zadejte podmínky a email, na který chcete poslat zprávu při splnění těchto podmínek
Naposledy navštívené
Laboratoře AGEL a.s.
Revoluční 2214/35
74101 Nový Jičín
Česká Republika
IČO: 16628373
DIČ: CZ699000899
Další informace
    Textové stránky
    Čeština
    cz
    Slovak
    sk