LEPEK: NESNÁŠENLIVOST, ALERGIE A CELIAKIE

Komplexní laboratorní vyšetření pro všechny kategorie potíží spojených s konzumací lepku. Cena se skládá z tří položek: celiakie: 940,- Kč, nesnášenlivost: 421,- Kč, alergie: 4 204,- Kč.... více
5 565 Kč
Vyberte si zvýhodněné balení
Množstevní slevy
Popis a parametry

LEPEK: NESNÁŠENLIVOST, ALERGIE A CELIAKIE

TYP VZORKU: KREV

 

Popis vyšetření:

Lepek (gluten) je přirozenou součástí výživy člověka více než 10 000 let, kdy postupně dochází v rámci životního stylu k přechodu od lovu zvířat a sběru plodů k cílenému zemědělství. Jedná se o skupinu zásobních bílkovin přirozeně se vyskytujících v zrnech obilovin, hlavně v pšenici, ječmeni a žitu. Obecně je lepek žádoucí součástí pečiva, zajišťuje zvýšenou kvalitu těsta a nadýchanost pekařských výrobků.

V pšenici je lepek tvořený směsí gliadinu a gluteninu, přičemž hlavní imunogenní složkou je pšeničný alfa-gliadin. Ten může u disponovaných jedinců způsobovat různé zdravotní problémy s variabilními klinickými projevy (trávící, kožní, neurologické apod.).

V současnosti rozlišujeme 3 základní formy onemocnění způsobených zvýšenou vnímavostí na lepek - celiakie, neceliakální senzitivita na lepek a alergie na lepek. U celiakie a alergie je nutná celoživotní důsledná bezlepková dieta. U neceliakální senzitivity na lepek je vhodná eliminace lepku na určité období do vymizení zdravotních potíží. Následně je možné lepek zařadit do jídelníčku v omezeném množství. Neceliakální senzitivita na lepek je poměrně nově klasifikované onemocnění (začátek 21. století), jeho výskyt v populaci se odhaduje na 2-4%. Jedná se o zvýšenou citlivost na lepek a s tím související potíže, které se zmírní po přechodu na bezlepkovou dietu, přičemž se jedná o jedince, kteří netrpí celiakií ani alergií na pšenici. Projevuje se hlavně zažívacími potížemi, ale můžou být přítomné i deprese, bolesti hlavy, únava, kožní problémy a jiné. Vhodná je eliminace lepku na určité období do vymizení zdravotních potíží. Následně je možné lepek zařadit do jídelníčku v omezeném množství. Jednou z možných příčin senzitivity na lepek může být zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí fragmenty z potravin. Dojde k aktivaci složek imunitního systému - u více než 50 % procent pacientů nacházíme protilátky proti gliadinu ve třídě IgG a IgA, což svědčí o imunitní odpovědi na nativní gliadin. Tyto protilátky můžeme detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.

Při alergii na pšenici se v organismu aktivuje tvorba specifických protilátek IgE, začne se vylučovat histamin a dojde k alergické reakci, která se v případě pšenice nejčastěji projevuje trávicími problémy, dýchacími obtížemi a kožními reakcemi. Na rozdíl od běžné senzitivity se projevy alergie objevují velmi rychle bezprostředně po konzumaci pšenice (v řádu minut až maximálně několik hodin). Alergická reakce se může rozvinout až v anafylaktický šok, což může být život ohrožující stav.

AGELLAB nabízí komplexní laboratorní vyšetření pro všechny výše zmiňované kategorie potíží spojených s konzumací lepku:

 

Balíček sérologického vyšetření při podezření na celiakii:

  • Protilátky proti tkáňové transglutamináze ve třídě IgA
  • Protilátky proti deaminovanému gliadinu ve třídě IgG
  • Celkové IgA (k vyloučení jeho deficitu a možnosti falešně negativního sérologického testu

 

Balíček sérologického vyšetření při neceliakální senzitivitu na lepek:

  • Protilátky proti gliadinu ve třídě IgA
  • Protilátky proti gliadinu ve třídě IgG

 

Balíček vyšetření při podezření na alergii na lepek:

  • Specifické IgE proti pšeničné mouce
  • Specifické IgE proti komponentě pšenice rTri a 14 (LTP)
  • Specifické IgE proti komponentě pšenice rTri a 19 (omega-5-gliadin)
  • Specifické IgE proti ječmenu
  • Specifické IgE proti ovsu
  • Specifické IgE proti žitné mouce
  • Celkové IgE

 

Pro koho je vyšetření určeno:

  • Pokud chcete mít jistotu, že vám nebo vašim blízkým nehrozí nesnášenlivost lepku.
  • Pokud trpíte nejasnými zažívacími obtížemi, zejména v souvislosti s konzumací pečiva.
  • Pokud máte v rodině výskyt celiakie.

 

Konzultace před vyšetřením:

Konzultace před vyšetřením je vhodná s vaším ošetřujícím lékařem.

 

Jak vyšetření probíhá:

K vyšetření potřebujeme malý vzorek vaší krve. Odběr se provádí z loketní žíly. Před odběrem nekonzumujte alkohol a tučná jídla.

 

Interpretace vyšetření:

Komplexní sérologické vyšetření rozlišuje celiakii, senzitivitu na lepek a alergii na lepek. Klinická diagnostika závažných příčin trávicích potíží, jakými jsou autoimunitní nemoci a alergie, patří do rukou lékařů s příslušnou odborností, pozitivní výsledek některého z vyšetření je tak nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

 

Související produkty:

Sérologickou diagnostiku je možné doplnit také genetickým vyšetřením. 

 

LEPEK: NESNÁŠENLIVOST, ALERGIE A CELIAKIE

Zadejte prosím své jméno
Email, na který Vám přijde odpověď
Zadejte kontaktní telefon
Vaše přání, alespoň 3 znaků
Hlídání produktu
Zadejte podmínky a email, na který chcete poslat zprávu při splnění těchto podmínek
Naposledy navštívené
Laboratoře AGEL a.s.
Revoluční 2214/35
74101 Nový Jičín
Česká Republika
IČO: 16628373
DIČ: CZ699000899
Další informace
    Textové stránky
    Čeština
    cz
    Slovak
    sk